top of page
Search

Διατροφή μετά τις γιορτές


Η γιορτινή περίοδος συχνά δημιουργεί άγχος και ανησυχία σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι γεγονός πως οι ημέρες των γιορτών είναι γεμάτες από τραπέζια και γευστικούς πειρασμούς, όπου εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε διατροφικά και να αυξηθεί το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο, είναι αδύνατον, να αναιρέσουμε τα οφέλη μιας χρόνιας ισορροπημένης διατροφής μέσα σε μερικές μέρες. Δύο μέρες εκτός προγράμματος δεν είναι ικανές να «χαλάσουν» την προσπάθεια των υπόλοιπων ημερών.


Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και εφόσον περάσουν οι ημέρες των γιορτών, είναι σημαντικό να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα, με μικρά και εφικτά βήματα. Πολλές φορές με την έναρξη του νέου έτους ξεκινάμε να θέτουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα στη νέα χρονιά. Ένας από τους πιο συχνούς στόχους που θέτουμε είναι η απώλεια των περιττών κιλών και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Με το τέλος του γιορτινού τραπεζιού, και γενικότερα των γιορτών, το να ζυγιστείτε δεν είναι η καλύτερη επιλογή (εκτός εάν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής, όπου κινείστε με βάση τις συμβουλές του διαιτολόγου μας) και αυτό γιατί η ζυγαριά δε θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και πιθανόν να σας αγχώσει. Επιστρέφετε στην διατροφή σας και αποφύγετε τα στερητικά και μη ισορροπημένα πρότυπα διατροφής, που μπορεί στο τέλος να σας οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση φαγητού.


Δημιουργήστε ένα υγιεινό περιβάλλον μέσα στο σπίτι, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, και απομακρύνετε τους διατροφικούς πειρασμούς που έχουν περισσέψει από τις ημέρες των γιορτών είτε τοποθετώντας τα φαγητά στην κατάψυξη είτε μοιράζοντάς τα σε φίλους ή άτομα που τα έχουν ανάγκη. Επίσης, προγραμματίστε τα γεύματά σας και τα ψώνια της εβδομάδας. Μια λίστα τροφίμων για το σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Τέλος προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, ώστε να βρείτε πάλι τους ρυθμούς σας μετά την εορταστική περίοδο.

 



bottom of page