top of page
Search

Διατροφικές συμβουλές για τις ημέρες του Πάσχα

Updated: Jul 12, 2022



Ύστερα από την περίοδο της πολυήμερης νηστείας η κατανάλωση κρέατος συνήθως γίνεται σε υπέρμετρο βαθμό με αφορμή τον εορτασμό της Ανάστασης του Ιησού και με αποτέλεσμα πολλοί να υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όσους δεν νηστεύουν τη Σαρακοστή, που ανυπομονούν ωστόσο να δοκιμάσουν τα εδέσματα των ημερών αυτών έχοντας συνδυάσει τις διακοπές του Πάσχα με τη διασκέδαση και το πασχαλινό γλέντι. Παραδοσιακά λοιπόν, καταναλώνονται μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης ως μέσο μετάβασης από τη νηστεία στην κρεατοφαγία, αρνί και κατσίκι σουβλιστό ή φουρνιστό την ημέρα του Πάσχα, τυρόπιτες, τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια και πολλά άλλα εδέσματα τόσο γλυκά όσο και αλμυρά ανάλογα τα έθιμα της κάθε περιοχής. Φυσικά δεν λείπει και το αλκοόλ από το πασχαλινό τραπέζι αφού συνοδεύει κάθε χαρμόσυνη εορτή.


Συμβουλές για το Πάσχα


  • Ξεκινήστε την ημέρα με πρωινό. Ένα πλήρες πρωινό μας δίνει ενέργεια, συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης ώστε να μην πεινάμε πολύ και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής σε επόμενο γεύμα και στην αποφυγή του τσιμπολογήματος.

  • Κρατήστε σταθερά τα υπόλοιπα ενδιάμεσα γεύματα, δίνοντας προτεραιότητα στα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Μετριάστε τις ποσότητες των εδεσμάτων του Πάσχα. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταναλώσετε τσουρέκι στο πρωινό ή σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα χωρίς τύψεις προσέχοντας πάντα την ποσότητα και τη συχνότητα μέσα στην ημέρα.

  • Στο πασχαλινό τραπέζι ακολουθήστε τη μέθοδο του πιάτου.


Το ½ του πιάτου να αποτελείται από σαλάτα, το ¼ από πηγές υδατανθράκων όπως πατάτα, ρύζι ή γέμιση από το κατσίκι, ψωμί κ.ά. και προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης και το υπόλοιπο ¼ από το κρέας και τα τυριά.

  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό και να προσέχετε την κατανάλωση του αλκοόλ (1 μερίδα για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άνδρες ημερησίως).

  • Διατηρείστε σταθερή ή/και αυξήστε την σωματική δραστηριότητα όλες τις ημέρες του Πάσχα.

  • Καταναλώστε και απολαύστε αργά το φαγητό σας! Χρειάζεται μόνο 15 με 20 λεπτά για να σας πει ο εγκέφαλος ότι χορτάσατε. Αν νιώθετε ότι έχετε χορτάσει, μπορείτε να αφήσετε το φαγητό σας και να μην πιεστείτε.

  • Ύστερα από τα γιορτινά τραπέζια προσπαθήστε να γυρίσετε στις υγιεινές σας συνήθειες.




 

Πηγές:


https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/


bottom of page