top of page
Search

Κοιλιοκάκη



Τι είναι;

Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Πυροδοτείται από την έκθεση στη γλουτένη στη διατροφή των ευπαθών ατόμων.


Τι την προκαλεί;

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον υγιή ιστό. Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα ουσιαστικά μπερδεύει τις ουσίες που βρίσκονται μέσα στη γλουτένη ως απειλή για το σώμα και επιτίθεται σε αυτές. Αυτό καταστρέφει την επιφάνεια του λεπτού εντέρου, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.


Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να παίζει ρόλο.

Συμπτώματα

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί τόσο με εκδηλώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως δυσπεψία, διάρροια, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάταση ή δυσκοιλιότητα όσο και μη γαστρεντερικά όπως κόπωση, ερπητοειδής δερματίτιδα, αναιμία, οστεοπόρωση, αναπαραγωγικά προβλήματα, νευροπάθεια, αταξία ή καθυστερημένη εφηβεία. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, άλλοι έχουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.


Διατροφική αντιμετώπιση

Η κατάσταση είναι χρόνια και επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία που συνιστάται είναι ο πλήρης αποκλεισμός της γλουτένης από την διατροφή.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε 3 τύπους δημητριακών το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Βρίσκεται σε κάθε τρόφιμο που περιέχει αυτά τα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών, αρτοσκευασμάτων και ψωμιού, δημητριακών πρωινού, ορισμένων ειδών σάλτσες και μερικά έτοιμα γεύματα. Επιπλέον, γλουτένη περιέχουν και οι περισσότερες μπύρες που παρασκευάζονται από κριθάρι. Προσοχή στις κρυφές πηγές γλουτένης, όπως κονσερβοποιημένες σούπες, ντρέσινγκ, παγωτό, στιγμιαίος καφές, ζαμπόν, κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά., καθώς και φάρμακα, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, κραγιόν. Ακόμη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά σκεύη παρασκευής, μαγειρέματος, σερβιρίσματος και δοχεία αποθήκευσης.

Επιτρέπονται σόγια, ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, όσπρια, αμάραντος, φαγόπυρο, κινόα, σόργο, κεχρί, λινάρι, σουσάμι και ταπιόκα.

Ακόμη και αν τα συμπτώματα με τον αποκλεισμό της γλουτένης εξομαλύνονται, δεν συνιστάται η επανεισαγωγή της καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Αυτό μπορεί επίσης να συμβαίνει εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι έχετε κάποιου βαθμού κοιλιοκάκη ακόμη και αν δεν έχετε εμφανή συμπτώματα.

 



bottom of page