top of page
Search

Μητρικός θηλασμός & διατροφή



Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του μωρού σας που του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Το μητρικό γάλα είναι η φυσική και αδιαμφισβήτητα η ιδανικότερη τροφή για το μωρό και υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του.


Οφέλη για το παιδί

Καλύτερη ανάπτυξη και αύξηση

Μείωση κινδύνου για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Ενίσχυση συναισθηματικής σχέσης με τη μητέρα

Καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και βελτίωση της όρασης και της ψυχοκινητικής ανάπτυξης

Μείωση λοιμώξεων γαστρεντερικού

Μείωση ωτίτιδων

Μείωση λοιμώξεων ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού

Προστασία από νοσήματα αλλεργικής αιτιολογίας (πχ άσθμα)

Μείωση κινδύνου για παιδιατρικούς καρκίνους

Πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2)

Μείωση κινδύνου εμφάνισης γαστρεντερικών νοσημάτων (όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn)

Πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Οφέλη για τη μητέρα

Γρήγορη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Μείωση κινδύνου για καρκίνο του μαστού

Καθυστέρηση νέας εγκυμοσύνης

Μείωση κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών

Μείωση πιθανότητας εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και για διαβήτη τύπου 2

Μείωση απώλειας αίματος μετά τον τοκετό

Ταχύτερη επαναφορά της μήτρας

Η διατροφή της θηλάζουσας


Η παραγωγή γάλακτος επηρεάζεται από τη συχνότητα των θηλασμών και την ενυδάτωση της μητέρας. Η διατροφή παραμένει ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο της γαλουχίας, καθώς η σύσταση του γάλακτος επηρεάζεται από αυτή και οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας καλύπτονται μέσω του μητρικού γάλακτος. Επομένως, μια ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει ότι προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.

Ενέργεια

Είναι αυξημένες οι απαιτήσεις σε ενέργεια, ιδιαίτερα στις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά (δηλαδή το μωρό τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα και δεν λαμβάνει οποιοδήποτε άλλο υγρό), ενώ σταδιακά οι ανάγκες σε ενέργεια μειώνονται, όσο μειώνεται η συχνότητα του θηλασμού.

Συχνότητα γευμάτων

ω-3 λιπαρά οξέα

Ασβέστιο

Βιταμίνη D

Τρόφιμα, ουσίες και συνήθειες που πρέπει να περιοριστούν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας


  • Κάπνισμα Συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και η αποφυγή έκθεσης του παιδιού στον καπνό.

  • Καφεΐνη Η καφεΐνη περνά στο μητρικό γάλα και η αποβολή της από το μωρό είναι πολύ πιο αργή από ότι στον ενήλικα. Συνιστάται περιορισμός της κατανάλωσης της καφεΐνης σε 200 mg ημερησίως. Η κατανάλωση καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια την ημέρα και καλύτερα αμέσως μετά τον θηλασμό έτσι ώστε να έχουν περάσει αρκετές ώρες από τον επόμενο.

  • Αλκοόλ Επιτρέπεται η κατανάλωση μέχρι ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, εφόσον το επιθυμείτε, και κατά προτίμηση αμέσως μετά τον θηλασμό, ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι τον επόμενο.

  • Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια Η σόγια είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτο-οιστρογόνα, τα οποία περνούν στο μητρικό γάλα και ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία του βρέφους. Για τον λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της γαλουχίας συνιστάται η αποφυγή των συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα σόγιας και ο περιορισμός της κατανάλωσης προϊόντων με βάση τη σόγια (όπως τόφου, γάλα σόγιας).


Αν καταλάβετε ότι κάποιο τρόφιμο επηρεάζει αρνητικά το μωρό σας (προκαλώντας, π.χ. ανησυχία ή αέρια), σταματήστε να το καταναλώνετε για μερικές ημέρες. Δοκιμάστε το τρόφιμο ξανά και δείτε εκ νέου πώς επηρεάζει το μωρό.

 

Πηγές:


Εθνικός διατροφικός οδηγός για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες.

bottom of page