top of page
Search

Φρούτα & Λαχανικά


Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά για την υγεία μας, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου (π.χ., έμφραγμα), αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και πιθανόν από την εμφάνιση καρκίνου. Φαίνεται επίσης, ότι προστατεύουν από το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς και από την εμφάνιση άνοιας και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Η ευεργετική τους επίδραση αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (π.χ., βιταμίνη C, φυλλικό οξύ), φυτοχημικές ουσίες (π.χ., πολυφαινόλες), ανόργανα στοιχεία (π.χ., ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο) και νερό. Επιπρόσθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν λίγες θερμίδες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.


Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωσή τους, με έμφαση στην ποικιλία και την εποχικότητα!

  • 4 μερίδες λαχανικών & 3 μερίδες φρούτων για τους ενήλικες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Μερικά tips:


  • Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, ευκολότερο να τα βρείτε, πιο γευστικά και περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, μειώνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τη μεταφορά των τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις.

  • Πλένετε σχολαστικά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Προτιμήστε ολόκληρα τα φρούτα, και πιο συγκεκριμένα με τη φλούδα, αντί χυμών φρούτων. Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες.

  • Αποφεύγετε την κατανάλωση συσκευασμένων χυμών, φρουτοποτών ή κομπόστας που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα ή/και συντηρητικά.

  • Προτιμήστε την κατανάλωση λαχανικών ωμών, όσο πιο συχνά γίνεται, καθώς με το μαγείρεμα μέρος των θρεπτικών συστατικών χάνονται.

  • Αποφεύγετε την αγορά συσκευασμένων έτοιμων/κομμένων λαχανικών και φρούτων.

 

Πηγές:


Εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες



bottom of page